Borůvkový jahelník z Podkrkonoší
Ingredience
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
2 polévková lžíce |
Jáhly - loupané proso |
250 g |
Marmeláda borůvková |
300 g |
Máslo čerstvé |
3.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1 l |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, tzn.: přelijeme je 3x vroucí vodou. Jáhly nasypeme do rendlíku, mezitím si uvaříme konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž - celkem tedy 3x. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, uvedeme do varu, osolíme a vaříme doměkka 30-35 minut.
- Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, potřeme ji borůvkovou marmeládou (nebo povidly), na ně rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme smetanou a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
- Upečený borůvkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.