Smaženky mozečkové

Ingredience


Cibule 0.5 ks
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 ks
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tuk 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Veka 0.5 ks
Vepřový mozek 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mozeček očistíme, odblaníme a rozkrájíme nadrobno.
  2. Cibuli si nakrájíme najemno a podusíme na lžičce másla. Poté přidáme mozeček, přisypeme jemně nasekanou petrželovou nať, osolíme a podusíme cca 7 min.
  3. Rozkvedláme vajíčka, osolíme a v této fázi přidáme k mozečku. Vše zamícháme a než směs zhoustne, odstavíme z ohně.
  4. Veku rozkrájíme na tenké plátky. Polovinu namažeme směsí a druhou polovinou plátků přikryjeme. Rozšleháme vejce a v nich poté takto připravené plátky omočíme a obalíme je ve strouhané housce (nebo strouhance).
  5. Na pánvi rozehřejeme tuk a v něm pak takto připravené smaženky opečeme. Jakmile jsou upečené, vyndáme je na papírový ubrousek, aby přebytečný tuk okapal.
  6. Mozečkové smaženky podáváme jako předkrm. Nebo je můžeme použít jako zákusek k čistému bujónu. Mohou být také jako příloha k dušenému špenátu.