Smaženky mozečkové
Ingredience
Cibule |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 ks |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tuk |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Veka |
0.5 ks |
Vepřový mozek |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mozeček očistíme, odblaníme a rozkrájíme nadrobno.
- Cibuli si nakrájíme najemno a podusíme na lžičce másla. Poté přidáme mozeček, přisypeme jemně nasekanou petrželovou nať, osolíme a podusíme cca 7 min.
- Rozkvedláme vajíčka, osolíme a v této fázi přidáme k mozečku. Vše zamícháme a než směs zhoustne, odstavíme z ohně.
- Veku rozkrájíme na tenké plátky. Polovinu namažeme směsí a druhou polovinou plátků přikryjeme. Rozšleháme vejce a v nich poté takto připravené plátky omočíme a obalíme je ve strouhané housce (nebo strouhance).
- Na pánvi rozehřejeme tuk a v něm pak takto připravené smaženky opečeme. Jakmile jsou upečené, vyndáme je na papírový ubrousek, aby přebytečný tuk okapal.
- Mozečkové smaženky podáváme jako předkrm. Nebo je můžeme použít jako zákusek k čistému bujónu. Mohou být také jako příloha k dušenému špenátu.