Zapečený katalánský krém s pomerančem

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Mléko plnotučné 0.5 l
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Solamyl - bramborový škrob 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pomeranč důkladně omyjeme horkou vodou, osušíme, odřízneme kůru a nasekáme ji najemno. Vanilkový lusk rozpůlíme a obsah vyškrábneme. Vše dáme do hrnce, přilijeme mléko, přidáme špetku soli a zahřejeme.
  2. V kovové míse ušleháme do krému žloutky, vejce a cukr. Přidáme mouku a solamyl. Nakonec postupně vmícháme mléko. Mísu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Nesmíme ho vařit. Necháme vychladnout ve studené lázni a vmícháme pomerančovou kůru. Krém rozdělíme do formiček a necháme vychladit v lednici.
  3. Před podáváním rozpálíme gril v troubě. Krém posypeme cukrem, formičky vložíme do trouby a grilujeme, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka. Poté ihned podáváme.