Zapečený katalánský krém s pomerančem
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Solamyl - bramborový škrob |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pomeranč důkladně omyjeme horkou vodou, osušíme, odřízneme kůru a nasekáme ji najemno. Vanilkový lusk rozpůlíme a obsah vyškrábneme. Vše dáme do hrnce, přilijeme mléko, přidáme špetku soli a zahřejeme.
- V kovové míse ušleháme do krému žloutky, vejce a cukr. Přidáme mouku a solamyl. Nakonec postupně vmícháme mléko. Mísu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Nesmíme ho vařit. Necháme vychladnout ve studené lázni a vmícháme pomerančovou kůru. Krém rozdělíme do formiček a necháme vychladit v lednici.
- Před podáváním rozpálíme gril v troubě. Krém posypeme cukrem, formičky vložíme do trouby a grilujeme, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka. Poté ihned podáváme.