Houbovec s rýží

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Houby kozák osikový 100 g
Hovězí vývar základní 2.5 dl
Hříbky čerstvé 100 g
Lišky čerstvé 50 g
Máslo čerstvé 3.5 polévková lžíce
Mléko polotučné 2.5 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže dlouhozrnná 1 šálek
Sůl 1 kávová lžička
Uzené maso vařené 200 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si dobře promyjeme šálek rýže (2.5 dl). Dáme ji do hrnce, zalijeme 2,5 dl mléka a 2,5 dl hovězího vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 13 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
  2. Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté hříbky, kozáky a lišky pokrájíme na plátky a v pánvi, na rozpuštěném másle, (1,5 lžíce) houby osolíme (0,5 lžičky), opepříme a podusíme. Když houby vychladnou, přimícháme k nim žloutky, utřený česnek a pokrájené uzené maso. Směs promícháme a přidáme k rýži, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
  3. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, zamícháme je zlehka do houbovce, který dáme do máslem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.