Houbovec s rýží
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Houby kozák osikový |
100 g |
Hovězí vývar základní |
2.5 dl |
Hříbky čerstvé |
100 g |
Lišky čerstvé |
50 g |
Máslo čerstvé |
3.5 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže dlouhozrnná |
1 šálek |
Sůl |
1 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
200 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si dobře promyjeme šálek rýže (2.5 dl). Dáme ji do hrnce, zalijeme 2,5 dl mléka a 2,5 dl hovězího vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 13 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
- Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté hříbky, kozáky a lišky pokrájíme na plátky a v pánvi, na rozpuštěném másle, (1,5 lžíce) houby osolíme (0,5 lžičky), opepříme a podusíme. Když houby vychladnou, přimícháme k nim žloutky, utřený česnek a pokrájené uzené maso. Směs promícháme a přidáme k rýži, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
- Bílky vyšleháme na tuhý sníh, zamícháme je zlehka do houbovce, který dáme do máslem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.