Žemlový houbovec s uzeným
Ingredience
Česnek |
3 ks |
Houby čerstvé |
300 g |
Krupice dětská |
60 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko plnotučné |
3 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vepřový bok uzený |
300 g |
Žemle tuková |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve pokrájíme žemle na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 3 dl mléka, přimícháme krupici.
- Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé houby (směs) pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpuštěném másle (20 g) podusíme. Když houby vychladnou, přidáme je k žemli, přidáme ještě žloutky, utřený česnek a uzené maso. Směs dobře promícháme, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
- Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zamícháme zlehka do houbovce, který dáme do sádlem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, povrch poklademe plátky másla (40 g) a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
- Žemlový houbovec nakrájíme na porce a podáváme teplý.