Žemlový houbovec s uzeným

Ingredience


Česnek 3 ks
Houby čerstvé 300 g
Krupice dětská 60 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko plnotučné 3 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vepřový bok uzený 300 g
Žemle tuková 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve pokrájíme žemle na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 3 dl mléka, přimícháme krupici.
  2. Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé houby (směs) pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpuštěném másle (20 g) podusíme. Když houby vychladnou, přidáme je k žemli, přidáme ještě žloutky, utřený česnek a uzené maso. Směs dobře promícháme, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
  3. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zamícháme zlehka do houbovce, který dáme do sádlem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, povrch poklademe plátky másla (40 g) a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
  4. Žemlový houbovec nakrájíme na porce a podáváme teplý.