Šomloji galuška
Ingredience
Cukr krupice |
5 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Mouka polohrubá |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
5 ks |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
100 g |
Rum |
4 polévková lžíce |
Čokoláda na vaření |
100 g |
Cukr moučkový |
60 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Voda pitná |
200 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse ušleháme s cukrem a olejem žloutky, mouku s kypřícím práškem a pevný sníh z bílků. Poté těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme strouhané ořechy, do druhé kakao a třetí necháme „bílou“. Každý díl postupně upečeme na plechu vymazaném tukem a vysypaném hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout. Poté je krájíme na kostky a vložíme do mísy. Kostky přelijeme rumem smíchaným s mlékem a pod fólií necháme dvě hodiny odležet. Poté přisypeme sekané ořechy, hrozinky a promícháme.
- K servírování použijeme misky, kam klademe lžící vykrájené kostky, poléváme polevou, zdobíme ušlehanou šlehačkou.
- Na polevu rozvaříme ve vodě s cukrem a máslem čokoládu, stále mícháme, až je čokoláda hladká.