Šomloji galuška

Ingredience


Cukr krupice 5 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Mouka polohrubá 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 5 ks
Kakao 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
Rum 4 polévková lžíce
Čokoláda na vaření 100 g
Cukr moučkový 60 g
Máslo čerstvé 30 g
Voda pitná 200 ml
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse ušleháme s cukrem a olejem žloutky, mouku s kypřícím práškem a pevný sníh z bílků. Poté těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme strouhané ořechy, do druhé kakao a třetí necháme „bílou“. Každý díl postupně upečeme na plechu vymazaném tukem a vysypaném hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout. Poté je krájíme na kostky a vložíme do mísy. Kostky přelijeme rumem smíchaným s mlékem a pod fólií necháme dvě hodiny odležet. Poté přisypeme sekané ořechy, hrozinky a promícháme.
  2. K servírování použijeme misky, kam klademe lžící vykrájené kostky, poléváme polevou, zdobíme ušlehanou šlehačkou.
  3. Na polevu rozvaříme ve vodě s cukrem a máslem čokoládu, stále mícháme, až je čokoláda hladká.