Bábovka se šlehačkou, ořechy a hrozinkami
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
250 ml |
Hrozinky |
40 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mouka polohrubá |
500 ml |
Ořechy vlašské |
40 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Čokoláda na vaření |
100 g |
Tuk ztužený |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Šlehačem ušleháme cukr se žloutky a ustrouhanou citronovou kůrou, přimícháme mouku s kypřícím práškem, smetanu, posekané ořechy, hrozinky a na závěr pevný sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Bábovku vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, když do těsta vpíchneme naostřenou špejli a těsto se jí nechytá.
- Po upečení necháme bábovku trochu prochladnout a vyklopíme ji na síto. Vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou. Polevu
- připravíme rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni, mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí.