Vanilkovo-citronové suflé s pomerančovým likérem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Likér Grand Marnier |
40 ml |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
0.25 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme dřeň. Obojí smícháme s mlékem, zahřejeme a necháme cca 15 minut odstát. Poté lusk vyjmeme.
- Mezitím opláchneme citron, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Formu na suflé vymažeme máslem, troubu rozpálíme na 220 °C. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky.
- Žloutky našleháme do pěny se 70 g cukru. Vmícháme mouku a po částech mléko. Na mírném ohni zahříváme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém. Nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Na závěr přidáme citronovou kůru a pomerančový likér.
- Všechyn bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně do něj vmícháme zbytek cukru a šleháme další 1/2 minuty. Polovinu sněhu důkladně promícháme se žloutkovým krémem, poté zlehka vmícháme zbytek.
- Troubu ztlumíme na 200 °C, hmotu nalijeme do formy a pečeme na střední liště cca 18-20 minut. Suflé musí vyběhnout a zhnědnout. Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned teplé podáváme.