Krkonošský závitek s kysaným zelím a hříbky
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cukr krupice |
1.5 kávová lžička |
Hříbky čerstvé |
70 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vepřový bok |
600 g |
Voda pitná |
3 dl |
Zelí kysané |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme náplň. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno. Očistíme a omyjeme hříbky a nasekáme je na kousky. Slaninu pokrájíme na kostičky.
- V pánvi rozehřejeme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a osmažíme dozlatova, potom přidáme šalotku, zpěníme ji, přidáme houby, kysané zelí, ochutíme solí (0.5 lžičky), cukrem (1.5 lžičky), kmínem, pepřem a dusíme ve vlastní šťávě asi 10 minut, až se vydusí.
- Prorostlý bůček bez kosti pokrájíme na větší plátky o síle 1.5 cm. Plátky rozklepeme, potřeme prolisovaným česnekem, osolíme (1.5 lžičky), opepříme, položíme na ně 1-2 lžíce náplně, závitky zatočíme tak, aby náplň byla dobře zabalená, okraje masa připevníme párátky a závitky obalíme v hladké mouce.
- V menším pekáči na rozpáleném oleji závitky osmažíme z každé strany dozlatova, přilijeme vodu (přibližně 3 dl) a pekáč se závitky dáme do předem vyhřáté trouby.
- Pečeme při 220 °C asi 45-50 minut. Občas podlijeme výpekem, (pokud se vyvaří, dolijeme trochou vody). Když jsou závitky upečené, podáváme k nim přílohy podle chuti.