Krkonošský závitek s kysaným zelím a hříbky

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cukr krupice 1.5 kávová lžička
Hříbky čerstvé 70 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Slanina vepřová 50 g
Sůl 2 kávová lžička
Vepřový bok 600 g
Voda pitná 3 dl
Zelí kysané 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme náplň. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno. Očistíme a omyjeme hříbky a nasekáme je na kousky. Slaninu pokrájíme na kostičky.
  2. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a osmažíme dozlatova, potom přidáme šalotku, zpěníme ji, přidáme houby, kysané zelí, ochutíme solí (0.5 lžičky), cukrem (1.5 lžičky), kmínem, pepřem a dusíme ve vlastní šťávě asi 10 minut, až se vydusí.
  3. Prorostlý bůček bez kosti pokrájíme na větší plátky o síle 1.5 cm. Plátky rozklepeme, potřeme prolisovaným česnekem, osolíme (1.5 lžičky), opepříme, položíme na ně 1-2 lžíce náplně, závitky zatočíme tak, aby náplň byla dobře zabalená, okraje masa připevníme párátky a závitky obalíme v hladké mouce.
  4. V menším pekáči na rozpáleném oleji závitky osmažíme z každé strany dozlatova, přilijeme vodu (přibližně 3 dl) a pekáč se závitky dáme do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme při 220 °C asi 45-50 minut. Občas podlijeme výpekem, (pokud se vyvaří, dolijeme trochou vody). Když jsou závitky upečené, podáváme k nim přílohy podle chuti.