Omáčka z lilků
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Bujón zeleninový |
1 kostka |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Lilek |
450 g |
Olej olivový |
30 ml |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 hrst |
Rajčata |
8 ks |
Šafrán |
4 g |
Sůl |
1 špetka |
Víno červené |
60 ml |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V pánvi zahřejeme olej a vložíme celou chilli papričku, česnek a polovinu nakrájené petržele. Stroužky česneku mírně podrtíme vařečkou, aby pustily více šťávy. Pánev přikryjeme poklicí a smažíme na mírném ohni 10 minut, občas zamícháme.
- Odstraníme chilli papričku. Do pánve vložíme nakrájený lilek spolu se zbytkem petržele a bazalkou. Přilijeme polovinu vody. Do pánve nadrobíme kostku sušeného vývaru a mícháme dokud se nerozpustí. Poté pánev přikryjeme poklicí, často mícháme a dusíme 10 minut.
- Přimícháme oloupaná rajčata pokrájená nadrobno. Poté přilijeme víno, přidáme cukr, šafránový prášek a papriku. Dle chuti osolíme a opepříme a přilijeme zbývající vodu. Promícháme, znovu přikryjeme a povaříme dalších 35 minut. Občas zamícháme. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.