Omáčka z lilků

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Bujón zeleninový 1 kostka
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Lilek 450 g
Olej olivový 30 ml
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 hrst
Rajčata 8 ks
Šafrán 4 g
Sůl 1 špetka
Víno červené 60 ml
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi zahřejeme olej a vložíme celou chilli papričku, česnek a polovinu nakrájené petržele. Stroužky česneku mírně podrtíme vařečkou, aby pustily více šťávy. Pánev přikryjeme poklicí a smažíme na mírném ohni 10 minut, občas zamícháme.
  2. Odstraníme chilli papričku. Do pánve vložíme nakrájený lilek spolu se zbytkem petržele a bazalkou. Přilijeme polovinu vody. Do pánve nadrobíme kostku sušeného vývaru a mícháme dokud se nerozpustí. Poté pánev přikryjeme poklicí, často mícháme a dusíme 10 minut.
  3. Přimícháme oloupaná rajčata pokrájená nadrobno. Poté přilijeme víno, přidáme cukr, šafránový prášek a papriku. Dle chuti osolíme a opepříme a přilijeme zbývající vodu. Promícháme, znovu přikryjeme a povaříme dalších 35 minut. Občas zamícháme. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.