Plněná pečeně z Úpic

Ingredience


Hrozinky 20 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Křížaly (sušená jablka) 1 šálek
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rum 2 cl
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Švestky sušené 1 šálek
Vepřová krkovička 600 g
Voda pitná 1.2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou krkovici (bez kosti) vcelku omyjeme, osušíme a rozřízneme ji tak, že do ní uprostřed uděláme velkou kapsu. Maso uvnitř kapsy a z vnější strany osolíme a opepříme.
  2. Šálek (2 dl) sušených švestek bez pecek, šálek křížal (sušená jablka) a 1/4 šálku hrozinek promyjeme v sítu a dáme do mísy. Zalijeme je studenou vodou (1 l) a 2 cl rumu na 30 minut.
  3. Scezené ovoce promícháme a naplníme jím masovou kapsu. Konce uchytíme párátky a maso posypeme kmínem.
  4. V pekáčku rozpálíme máslo se sádlem a naplněné maso dáme na omastek. Pekáč s masem dáme do předehřáté trouby, přilijeme 1-2 dl vody a za občasného polévání maso upečeme do zlatohněda. Pečeme přibližně 55-70 minut při 220 °C.
  5. Když maso vyjmeme, výpek zjemníme máslem (2 lžíce). Pečeni nakrájíme na porce a podáváme.