Plněná pečeně z Úpic
Ingredience
Hrozinky |
20 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Křížaly (sušená jablka) |
1 šálek |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rum |
2 cl |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Švestky sušené |
1 šálek |
Vepřová krkovička |
600 g |
Voda pitná |
1.2 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou krkovici (bez kosti) vcelku omyjeme, osušíme a rozřízneme ji tak, že do ní uprostřed uděláme velkou kapsu. Maso uvnitř kapsy a z vnější strany osolíme a opepříme.
- Šálek (2 dl) sušených švestek bez pecek, šálek křížal (sušená jablka) a 1/4 šálku hrozinek promyjeme v sítu a dáme do mísy. Zalijeme je studenou vodou (1 l) a 2 cl rumu na 30 minut.
- Scezené ovoce promícháme a naplníme jím masovou kapsu. Konce uchytíme párátky a maso posypeme kmínem.
- V pekáčku rozpálíme máslo se sádlem a naplněné maso dáme na omastek. Pekáč s masem dáme do předehřáté trouby, přilijeme 1-2 dl vody a za občasného polévání maso upečeme do zlatohněda. Pečeme přibližně 55-70 minut při 220 °C.
- Když maso vyjmeme, výpek zjemníme máslem (2 lžíce). Pečeni nakrájíme na porce a podáváme.