Zimní rajská omáčka
Ingredience
Bazalka |
1 kávová lžička |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
60 ml |
Oregano čerstvé |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
800 g |
Rajčatová pasta |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Víno červené |
90 ml |
Sýr Parmezán |
1 hrst |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli, celer a mrkev nakrájíme najemno. Můžeme použít i kuchyňský mixér.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky a na mírném plameni smažíme 2 minuty. Přidáme nakrájenou zeleninu a čerstvé bylinky. Za častého míchání smažíme 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.
- Vložíme nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Podle chuti osolíme, opepříme a přilijeme víno. Za stálého míchání uvedeme do varu a při mírné teplotě vaříme 45 minut.
- Mezitím uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Poté je slijeme a rozdělíme na talíře. Omáčku podle chuti dokořeníme a nalijeme na těstoviny. Ihned servírujeme, parmezán na dochucení podáváme zvlášť.