Lasagne s masovými knedlíčky
Ingredience
Bazalka |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
300 g |
Lasagne |
7 plátek |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
750 ml |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový oříšek |
1 ks |
Olej olivový |
60 ml |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
800 g |
Strouhanka |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
75 ml |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
300 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 200 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve zhotovíme masové knedlíčky. Do velké mísy vložíme 175 g hovězího a 175 g vepřového mletého masa. Přidáme vejce, strouhanku, 30 ml nastrouhaného parmezánu, polovinu nakrájené petržele a jeden utřený stroužek česneku. Osolíme a opepříme.
- Vše promícháme dřevěnou měchačkou a poté uhněteme rukama, až získáme jemnou a trochu lepkavou směs.
- Omyjeme si ruce, opláchneme je studenou vodou, dlaněmi uválíme z masové směsi 60 velmi malých kuliček. Masové knedlíčky položíme na plech, necháme je 30 minut chladnout v lednici.
- Mezitím nalijeme mléko pro bešamelovou omáčku do hrnce. Bobkový list natrháme a přidáme spolu s tymiánem do mléka. Mléko uvedeme k varu, odstavíme z plotny, přikryjeme poklicí a necháme louhovat.
- Zhotovíme masovou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, vložíme jemně pokrájenou cibuli, mrkev, celer a utřený česnek. Smažíme na mírném ohni 5 minut, až je zelenina měkká, občas zamícháme. Přimícháme zbývající mleté hovězí a vepřové maso a smažíme na mírném ohni 10 minut. Často mícháme. Kousky masa od sebe oddělujeme.
- Osolíme a opepříme, poté nasypeme nakrájená nakládaná rajčata, zbytek petržele a oregano s bazalkou. Důkladně promícháme, přikryjeme a dusíme na mírném ohni 50 minut, občas zamícháme.
- Mezitím ve velké pánvi zahřejeme zbývající olej. Masové knedlíčky smažíme po várkách 7 minut na středním až prudkém ohni, aby byly osmahnuté ze všech stran. Pánví občas zatřeseme, aby se knedlíčky otočily. Hotové masové knedlíčky přendáme na papírové utěrky a necháme oschnout.
- Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. Zhotovíme bešamelovou omáčku. Mléko prolijeme cedníkem, tymián a bobkový list odstraníme. Ve středním hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a smažíme 2 minuty. Stále mícháme.
- Postupně přiléváme mléko, po každém přidání pořádně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme k bodu varu, za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Nakonec osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
- Třetinu masové omáčky nalijeme do větší mělké zapékací nádoby.
- Přidáme polovinu masových knedlíčků, zalijeme třetinou bešamelové omáčky a zakryjeme polovinou plátků předvařených lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbývající masovou a bešamelovou omáčku.
- Posypeme zbylým nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut, až omáčka bublá a povrch je zlatavý. Před podáváním necháme 10 minut odstát.