Krkonošské kuře plněné zelím
Ingredience
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Koření grilovací |
1 polévková lžíce |
Kuře |
1 ks |
Máslo čerstvé |
200 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Švestky sušené |
80 g |
Uzené maso vařené |
300 g |
Voda pitná |
5 dl |
Zelí kysané |
450 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Kuře omyjeme, osušíme a celé osolíme. Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme.
- Uzené maso a slaninu pokrájíme na nudličky a v hlubší pánvi společně opečeme. Přidáme kysané zelí, promícháme a krátce společně smažíme asi 5 minut. Podle chuti ho dosolíme, opepříme, osladíme a necháme trochu vychladnout, přimícháme švestky a kuře naplníme a sepneme ho párátky. Kuře posypeme hodně kmínem a grilovacím kořením. Pak ho položíme na pekáč, obložíme plátky másla, podlijeme vodou, zakryjeme pokrývkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 90 minut dozlatova. Během pečení kuře poléváme výpekem, můžeme i vodu k výpeku přidat.
- Upečené kuře se zelím rozporcujeme a podáváme k přílohám podle chuti.