Obalovaná ryba se sladkokyselou omáčkou
Ingredience
Kapr obecný |
800 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová tráva |
50 g |
Galgan |
2 ks |
Kurkuma |
50 g |
Oříšky makadamové |
50 g |
Zázvor celý |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
3 ks |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Kafirové listy |
2 ks |
Ocet jablečný |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Šalotka |
200 g |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybu důkladně omyjeme, osušíme a z obou stran i zevnitř potřeme solí smíchanou s pepřem. Necháme cca 15 min odstát.
- Česnek oloupeme a rozmačkáme. Z voňatky odřízneme spodní bílou část a pokrájíme ji na tenké plátky. Laos, zázvor i kurkumu oloupeme a rozkrájíme. Vše vložíme do mixéru nebo hmoždíře, přidáme makadamové oříšky, rozdrtíme. Vzniklou hmotu dáme do mísy, přidáme hnědý cukr, jablečný ocet a přilijeme vodu. Nakonec vmícháme nasekané limetkové listy.
- Maso zaprášíme kukuřičným škrobem a na rozpáleném oleji osmahneme po obou stranách cca 8 - 9 min. Necháme okapat na papírové utěrce, dáme na talíř a uchováme teplé.
- Většinu oleje slijeme, zbytek smícháme s připravenou omáčkou a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, povaříme 3 - 4 min. Přidáme na dílky nakrájená oloupaná rajčata, nadrobno rozsekanou šalotku, po minutě ještě nakrájenou jarní cibulku a poekanou chilli papričku bez semínek.
- Rybu přelijeme omáčkou, ihned podáváme.