Obalovaná ryba se sladkokyselou omáčkou

Ingredience


Kapr obecný 800 g
Maizena - kukuřičný škrob 3 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 1 špetka
Česnek 2 stroužek
Citronová tráva 50 g
Galgan 2 ks
Kurkuma 50 g
Oříšky makadamové 50 g
Zázvor celý 1 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibulka jarní 3 ks
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Kafirové listy 2 ks
Ocet jablečný 3 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Šalotka 200 g
Voda pitná 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybu důkladně omyjeme, osušíme a z obou stran i zevnitř potřeme solí smíchanou s pepřem. Necháme cca 15 min odstát.
  2. Česnek oloupeme a rozmačkáme. Z voňatky odřízneme spodní bílou část a pokrájíme ji na tenké plátky. Laos, zázvor i kurkumu oloupeme a rozkrájíme. Vše vložíme do mixéru nebo hmoždíře, přidáme makadamové oříšky, rozdrtíme. Vzniklou hmotu dáme do mísy, přidáme hnědý cukr, jablečný ocet a přilijeme vodu. Nakonec vmícháme nasekané limetkové listy.
  3. Maso zaprášíme kukuřičným škrobem a na rozpáleném oleji osmahneme po obou stranách cca 8 - 9 min. Necháme okapat na papírové utěrce, dáme na talíř a uchováme teplé.
  4. Většinu oleje slijeme, zbytek smícháme s připravenou omáčkou a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, povaříme 3 - 4 min. Přidáme na dílky nakrájená oloupaná rajčata, nadrobno rozsekanou šalotku, po minutě ještě nakrájenou jarní cibulku a poekanou chilli papričku bez semínek.
  5. Rybu přelijeme omáčkou, ihned podáváme.