Vepřové ve sladkokyselé omáčce na čínský způsob

Ingredience


Bambusové výhonky konzervované 115 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Pepř sečuánský 0.5 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso libové 350 g
Víno rýžové čínské 1 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 polévková lžíce
Cibulka jarní 1 ks
Cukr třtinový 3 polévková lžíce
Ocet rýžový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 stroužek
Omáčka sójová 2 polévková lžíce
Paprika zelená 1 ks
Protlak rajčatový 0.5 hrnek
Voda pitná 100 ml
Vývar zeleninový 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso pokrájíme na malé kousky a vložíme do misky. Ochutíme solí, pepřem, přilijeme rýžové víno a necháme cca 15 - 20 min. marinovat. Mezitím scedíme bambusové výhonky a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Maso zaprášíme moukou, obalíme v rozšlehaném vejci a poté opět v mouce. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm restujeme za stálého míchání na středním ohni cca 3 - 4 min. Vyjmeme a necháme okapat.
  3. Olej rozpálíme na vyšší teplotu a maso do něj vrátíme spolu s bambusovými výhonky. Krátce cca 1 min. osmažíme, vše opět vyjmeme a necháme oschnout.
  4. V další pánvi připravíme omáčku. Rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekaný česnek, na kousky pokrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou papriku bez semínek a nadrobno nasekanou chilli papričku. Za stálého míchání restujeme půl minuty, poté přidáme sójovou omáčku, cukr, rýžový ocet, protlak, přilijeme vývar a vodu. Přivedeme k varu a přisypeme maso s bambusovými výhonky.
  5. Prohřejeme, důkladně promícháme, rozdělíme na talíře a podáváme.