Jelení guláš z r. 1952
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Feferony |
1 ks |
Gulášové koření |
2 kávová lžička |
Jelení plec |
800 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
0.5 dl |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
100 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
4 dl |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Jelení plec omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci na rozpáleném sádle cibuli osmažíme do zlatohněda, ale nesmí být spálená. Přimícháme k ní sladkou papriku, velmi rychle ji promícháme a hned zalijeme 4 dl vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené jelení maso, rajčatový protlak, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, gulášové koření, rozetřený česnek a jednu malou omytou feferonku.
- Slaninu pokrájíme na kostičky a v druhém hrnci ji dozlatova vysmažíme.
- Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké. Potom je vyjmeme a dáme do hrnce se slaninou. Šťávu z masa necháme vysmažit, poté ji poprášíme moukou, promícháme, dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy, černým pivem, promícháme a přecedíme na maso.
- Guláš s masem povaříme 1-2 minuty a podáváme.