Jelení guláš z r. 1952

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 4 ks
Feferony 1 ks
Gulášové koření 2 kávová lžička
Jelení plec 800 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Paprika mletá sladká 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 0.5 dl
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 100 g
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 4 dl
Citronová kůra 1 kávová lžička
Citronová šťáva 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jelení plec omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci na rozpáleném sádle cibuli osmažíme do zlatohněda, ale nesmí být spálená. Přimícháme k ní sladkou papriku, velmi rychle ji promícháme a hned zalijeme 4 dl vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené jelení maso, rajčatový protlak, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, gulášové koření, rozetřený česnek a jednu malou omytou feferonku.
  2. Slaninu pokrájíme na kostičky a v druhém hrnci ji dozlatova vysmažíme.
  3. Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké. Potom je vyjmeme a dáme do hrnce se slaninou. Šťávu z masa necháme vysmažit, poté ji poprášíme moukou, promícháme, dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy, černým pivem, promícháme a přecedíme na maso.
  4. Guláš s masem povaříme 1-2 minuty a podáváme.