Jelení guláš s červeným vínem
Ingredience
Badyán |
0.5 ks |
Brusinky |
300 g |
Cibule |
1 kg |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Hřebíček |
1 ks |
Jalovec |
5 ks |
Jelení maso |
1 kg |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Povidla švestková |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Skořice celá |
10 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
2 dl |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jelení maso omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném oleji osmažíme do zlatohněda. Přimícháme sladkou papriku, divoké koření (0,5 lžičky pepř celý, 5 ks nové koření, 5 ks jalovec), rychle promícháme a krátce osmažíme. Dáme pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak přidáme maso, sůl, mletý pepř, švestková povidla, promícháme, přilijeme 3 dl vody a dusíme.
- Slaninu pokrájíme na drobné kostičky, přidáme 1 lžíci sádla a v druhém hrnci slaninu dozlatova vypražíme, přimícháme hladkou mouku a uděláme tmavší jíšku. Dáme pozor, aby se nepřipálila.
- Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké a zůstala jen šťáva z masa. Pak ji do guláše přimícháme.
- Mezitím v malém rendlíku svaříme červené víno (asi 2 minuty) s badyánem, skořicí, cukrem a hřebíčkem. Pak víno přecedíme přímo do hrnce ke guláši, promícháme a necháme přejít varem.
- Porce jeleního guláše ozdobíme brusinkami a podáváme.