Jelení guláš s červeným vínem

Ingredience


Badyán 0.5 ks
Brusinky 300 g
Cibule 1 kg
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hřebíček 1 ks
Jalovec 5 ks
Jelení maso 1 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Nové koření celé 5 ks
Olej slunečnicový 1 dl
Paprika mletá sladká 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Povidla švestková 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Skořice celá 10 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 2 dl
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jelení maso omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném oleji osmažíme do zlatohněda. Přimícháme sladkou papriku, divoké koření (0,5 lžičky pepř celý, 5 ks nové koření, 5 ks jalovec), rychle promícháme a krátce osmažíme. Dáme pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak přidáme maso, sůl, mletý pepř, švestková povidla, promícháme, přilijeme 3 dl vody a dusíme.
  2. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky, přidáme 1 lžíci sádla a v druhém hrnci slaninu dozlatova vypražíme, přimícháme hladkou mouku a uděláme tmavší jíšku. Dáme pozor, aby se nepřipálila.
  3. Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké a zůstala jen šťáva z masa. Pak ji do guláše přimícháme.
  4. Mezitím v malém rendlíku svaříme červené víno (asi 2 minuty) s badyánem, skořicí, cukrem a hřebíčkem. Pak víno přecedíme přímo do hrnce ke guláši, promícháme a necháme přejít varem.
  5. Porce jeleního guláše ozdobíme brusinkami a podáváme.