Středočeský kaldoun

Ingredience


Celer bulvový 150 g
Houby sušené 20 g
Kachní drůbky 400 g
Kachní křídla 2 ks
Kachní krk 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Muškátový květ 2 špetka
Nudle vlasové 3 hrst
Pepř černý celý 5 g
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2.5 l
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Játra kachní 100 g
Majoránka 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké.
  2. V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut.
  3. V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať.