Středočeský kaldoun
Ingredience
Celer bulvový |
150 g |
Houby sušené |
20 g |
Kachní drůbky |
400 g |
Kachní křídla |
2 ks |
Kachní krk |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový květ |
2 špetka |
Nudle vlasové |
3 hrst |
Pepř černý celý |
5 g |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2.5 l |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Játra kachní |
100 g |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké.
- V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut.
- V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať.