Krkonošský zajíc cibuláč s tymiánem
Ingredience
Brusinky |
150 g |
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
500 g |
Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce |
Masový vývar |
4 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
200 g |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián sušený |
1 polévková lžíce |
Zaječí maso |
1 kg |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytého a osušeného celého zajíce prošpikujeme proužky slaniny, celého potřeme máslem a dáme do pekáče na 12 hodin (do chladničky) odležet.
- Druhý den ze zajíce nožem seškrabeme tuhé máslo. Pak zajíce osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, opepříme, posypeme sušeným tymiánem a znovu potřeme máslem, které jsme z něj oškrabali. Zajíce dáme znovu do pekáče.
- Oloupanou a omytou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a celého zajíce cibulí posypeme. Přilijeme masový vývar, zakryjeme pokrývkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
- Pečeme při 250°C přibližně 60 -70 minut. Průběžně po 15 minutách zajíce poléváme výpekem. Pokud je potřeba dolijeme během pečení 1-2 dl vývaru.
- Mezitím na másle (2 lžíce) v pánvi osmažíme dozlatova strouhanku.
- Upečeného zajíce rozporcujeme, dáme na talíře, posypeme strouhankou, ozdobíme brusinkami a polijeme výpekem.