Zajíc ze Špindlu
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
3 ks |
Citrony |
1 ks |
Mandle loupané |
50 g |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
6 ks |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Povidla švestková |
2 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
0.5 dl |
Voda pitná |
3.5 dl |
Zaječí maso |
2 kg |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dobře omytého a osušeného zajíce rozporcujeme a odblaníme. Prošpikujeme ho 50 g slaniny, kterou jsme pokrájeli na proužky a osolíme.
- 50 g slaniny nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Citron omyjeme, osušíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka.
- V hrnci rozpálíme na oleji s máslem a cibuli osmažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vařící vody, promícháme, přidáme kolečka citronu, celý pepř, nové koření, bobkový list, promícháme a přiložíme porce zajíce. Pod pokličkou zajíce dusíme doměkka přibližně 60 minut. Občas promícháme a přilijeme vodu (1-1,5 dl).
- Když je zajíc měkký, vyjmeme ho a do vývaru pomalu přimícháme světlou jíšku, necháme ji rozvařit dohladka (2 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky). Přimícháme švestková povidla, červené víno, pomalu vaříme minimálně 30 minut.
- Mezitím pokrájenou slaninu v malém rendlíku vysmažíme dozlatova a oloupané mandle posekáme nadrobno.
- Pak všechnu šťávu přecedíme pře síto do druhého hrnce, vložíme zpět do šťávy maso, přivedeme k varu, doložíme mandle, usmaženou slaninu i s tukem, promícháme, vaříme asi 5 minut a podáváme.