Zajíc ze Špindlu

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 3 ks
Citrony 1 ks
Mandle loupané 50 g
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Nové koření celé 6 ks
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Povidla švestková 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 0.5 dl
Voda pitná 3.5 dl
Zaječí maso 2 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omytého a osušeného zajíce rozporcujeme a odblaníme. Prošpikujeme ho 50 g slaniny, kterou jsme pokrájeli na proužky a osolíme.
  2. 50 g slaniny nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Citron omyjeme, osušíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka.
  3. V hrnci rozpálíme na oleji s máslem a cibuli osmažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vařící vody, promícháme, přidáme kolečka citronu, celý pepř, nové koření, bobkový list, promícháme a přiložíme porce zajíce. Pod pokličkou zajíce dusíme doměkka přibližně 60 minut. Občas promícháme a přilijeme vodu (1-1,5 dl).
  4. Když je zajíc měkký, vyjmeme ho a do vývaru pomalu přimícháme světlou jíšku, necháme ji rozvařit dohladka (2 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky). Přimícháme švestková povidla, červené víno, pomalu vaříme minimálně 30 minut.
  5. Mezitím pokrájenou slaninu v malém rendlíku vysmažíme dozlatova a oloupané mandle posekáme nadrobno.
  6. Pak všechnu šťávu přecedíme pře síto do druhého hrnce, vložíme zpět do šťávy maso, přivedeme k varu, doložíme mandle, usmaženou slaninu i s tukem, promícháme, vaříme asi 5 minut a podáváme.