Houskové knedlíky z Turnova
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
4.5 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 l |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova.
- Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka.
- Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout.
- Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme.
- Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku.
- Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme.