Houskové knedlíky z Turnova

Ingredience


Cibule 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Máslo čerstvé 4.5 polévková lžíce
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka pšeničná hrubá 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Strouhanka 6 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 3 l
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova.
  2. Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka.
  3. Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout.
  4. Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme.
  5. Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku.
  6. Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme.