Roláda z telecího masa
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 g |
Cibule |
40 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Telecí kotlety |
500 g |
Tymián čerstvý |
1 špetka |
Bobkový list |
2 ks |
Hovězí vývar základní |
250 ml |
Máslo čerstvé |
55 g |
Víno bílé |
250 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z telecího masa odstraníme všechen tuk a chrupavky a naporcujeme ho do plátků, které lehce naklepeme a plátky naklepaného masa srolujeme do rolek, které pevně srolujeme a zpevníme nití nebo tenkým provázkem. Vzniklé rolky opečeme ze všech stran na rozehřátém másle. Opečené rolky vyjmeme z pekáčku, a na rozehřáté máslo dáme cibuli s mrkví a několik minut dusíme. Když zelenina změkne, přidáme k ní masové rolky, zalijeme hovězím vývarem a vínem, přidáme bobkový list, celer, tymián, pepř a sůl, a za občasného zamíchání a podlévání pečeme při teplotě 180°C asi 2 1/2 hodiny. Poté do rolek píchneme vidličkou. Pokud je vytékající šťáva čirá, je maso upečené. Vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout. Šťávu slijeme a po jejím vychladnutí odstraníme tuk. Šťávu bez tuku zprudka povaříme, aby získala sirupovitou konzistenci, a částečně ji zchladíme. Z opečeného masa odstraníme zpevňující nitky a potřeme ji zhoustlou šťávou. Potřené, pečené maso necháme vychladnout nakrájíme ho na plátky a až do podávání maso uchováváme v lednici.