Náchodský bramborový koláč - bramborka

Ingredience


Brambory 400 g
Česnek 8 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 50 g
Majoránka 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 l
Mouka pšeničná hrubá 1 kg
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
Hera 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem omyjeme 4 větší brambory (400 g) a uvaříme je v 1 l vody ve slupce doměkka. Potom uvařené brambory scedíme.
  2. Druhý den brambory a větší cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupaný česnek prolisujeme.
  3. Do mísy nasypeme hrubou mouku, uděláme v mouce důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a vlahé mléko. Když vzejde kvásek, přidáme vejce, brambory, cibuli, česnek, (50 g) rozpuštěné Hery, sůl, pepř a majoránku, směs dobře promícháme a necháme v teple kynout.
  4. Vykynuté těsto rozetřeme na plech vytřený Herou (50 g) a dáme do předehřáté trouby upéct. Povrch těsta potřeme zbytkem rozpuštěné Hery (50 g). Pečeme při 200 °C 50-60 minut.
  5. Upečená "bramborka" má zlatohnědou křupavou kůrku. Nakrájíme porce, které nejvíce chutnají horké, ale můžeme je podávat i studené.