Náchodský bramborový koláč - bramborka
Ingredience
Brambory |
400 g |
Česnek |
8 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
50 g |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 l |
Mouka pšeničná hrubá |
1 kg |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
Hera |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Den předem omyjeme 4 větší brambory (400 g) a uvaříme je v 1 l vody ve slupce doměkka. Potom uvařené brambory scedíme.
- Druhý den brambory a větší cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupaný česnek prolisujeme.
- Do mísy nasypeme hrubou mouku, uděláme v mouce důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a vlahé mléko. Když vzejde kvásek, přidáme vejce, brambory, cibuli, česnek, (50 g) rozpuštěné Hery, sůl, pepř a majoránku, směs dobře promícháme a necháme v teple kynout.
- Vykynuté těsto rozetřeme na plech vytřený Herou (50 g) a dáme do předehřáté trouby upéct. Povrch těsta potřeme zbytkem rozpuštěné Hery (50 g). Pečeme při 200 °C 50-60 minut.
- Upečená "bramborka" má zlatohnědou křupavou kůrku. Nakrájíme porce, které nejvíce chutnají horké, ale můžeme je podávat i studené.