Hovězí kýta na víně
Ingredience
Bobkový list |
2 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká |
5 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 g |
Sádlo vepřové škvařené |
200 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Víno červené |
0.5 l |
Vývar z hovězích kostí |
0.5 l |
Hovězí kýta |
800 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 95 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kýtu umyjeme, prošpikujeme slaninou a česnekem, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi zahřejeme sádlo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a spolu s novým kořením a bobkovým listem osmahneme. Když je cibule dozlatova dáme na pánev kýtu a ze všech stran ji opečeme.
- Všechno z pánve přeložíme na pekáč, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby a dusíme 80 minut.
- Přibližně 15 minut před dokončením pečení, sejmeme poklicí, zalijeme vínem a pečeme bez ní, aby vznikla pěkná růžová kůrka.
- Hotové maso vyjmeme z pekáče, necháme chvilku zatuhnout a porcujeme na silnější plátky.