Zapečené penne s masem a sýrovou omáčkou

Ingredience


Bujón zlatý hovězí 20 g
Cibule 60 g
Hovězí maso mleté 1 kg
Olej olivový 2 polévková lžíce
Omáčka rajčatová 700 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 20 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 5 g
Těstoviny Penne 500 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Víno červené 60 ml
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 600 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Sýr Čedar 125 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nakrájenou cibuli smažíme na oleji asi 2 minuty doměkka. Přidáme mleté maso a průběžně promícháváme a necháme zhnědnout. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou.
  2. Přilijeme víno, rajčatovou omáčku a kostky vývaru. Přivedeme k varu a pod pokličkou za občasného míchání asi 1 hodinu zvolna vaříme. Odstavíme, přidáme petrželku, sůl, pepř a směs necháme vychladnout.
  3. Připravíme hladkou světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme a zahříváme asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku odstavíme, necháme mírně vychladnout a vmícháme do ní žloutky a sýr.
  4. Penne vaříme ve slané vodě al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně odkapat. Potom těstoviny smícháme s našlehanými bílky. Polovinu těstovin upravíme na dno hlubokého pekáče vytřeného olejem a pokryjeme masovou směsí.
  5. Zbývající těstoviny promícháme se sýrovou omáčkou a upravíme do pekáče jako horní vrstvu. Posypeme strouhankou a zapékáme v troubě asi 45 minut dozlatova.