Zapečené penne s masem a sýrovou omáčkou
Ingredience
Bujón zlatý hovězí |
20 g |
Cibule |
60 g |
Hovězí maso mleté |
1 kg |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Omáčka rajčatová |
700 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
20 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
5 g |
Těstoviny Penne |
500 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Víno červené |
60 ml |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
600 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Sýr Čedar |
125 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nakrájenou cibuli smažíme na oleji asi 2 minuty doměkka. Přidáme mleté maso a průběžně promícháváme a necháme zhnědnout. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou.
- Přilijeme víno, rajčatovou omáčku a kostky vývaru. Přivedeme k varu a pod pokličkou za občasného míchání asi 1 hodinu zvolna vaříme. Odstavíme, přidáme petrželku, sůl, pepř a směs necháme vychladnout.
- Připravíme hladkou světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme a zahříváme asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku odstavíme, necháme mírně vychladnout a vmícháme do ní žloutky a sýr.
- Penne vaříme ve slané vodě al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně odkapat. Potom těstoviny smícháme s našlehanými bílky. Polovinu těstovin upravíme na dno hlubokého pekáče vytřeného olejem a pokryjeme masovou směsí.
- Zbývající těstoviny promícháme se sýrovou omáčkou a upravíme do pekáče jako horní vrstvu. Posypeme strouhankou a zapékáme v troubě asi 45 minut dozlatova.