Novoroční čočka s kysanou smetanou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
300 g |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
1 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 16% (pochoutková) |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
400 g |
Voda pitná |
1 l |
Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Přebranou a promytou čočku dáme do hrnce s litrem vody, bobkovým listem, celou oloupanou cibulí, omytou snítkou libečku (1 lžíce) a uvaříme ji do měkka.
- V zakysané smetaně rozmícháme hladkou mouku se špetkou sladké a pálivé papriky do hladké směsi. Omytý kopr pokrájíme nadrobno.
- Z uvařené čočky vyjmeme libeček a cibuli, odlijeme z ní tolik vývaru, aby v čočce zbyl jen do poloviny. Přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a koprem.
- Čočku se smetanou povaříme 2 - 3 minuty a podáváme s plátky vařeného uzeného masa.