Novoroční čočka s kysanou smetanou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Čočka jedlá 300 g
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Libeček 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 1 špetka
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 16% (pochoutková) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Uzené maso vařené 400 g
Voda pitná 1 l
Ocet kvasný lihový 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přebranou a promytou čočku dáme do hrnce s litrem vody, bobkovým listem, celou oloupanou cibulí, omytou snítkou libečku (1 lžíce) a uvaříme ji do měkka.
  2. V zakysané smetaně rozmícháme hladkou mouku se špetkou sladké a pálivé papriky do hladké směsi. Omytý kopr pokrájíme nadrobno.
  3. Z uvařené čočky vyjmeme libeček a cibuli, odlijeme z ní tolik vývaru, aby v čočce zbyl jen do poloviny. Přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a koprem.
  4. Čočku se smetanou povaříme 2 - 3 minuty a podáváme s plátky vařeného uzeného masa.