Vichyssoise

Vichyssoise - obrázek

Ingredience


Brambory 100 g
Cibule 40 g
Máslo čerstvé 30 g
Pažitka 4 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 300 g
Smetana 16% (pochoutková) 200 ml
Smetana 33% (šlehačka) 50 ml
Sůl 1 špetka
Vývar drůbeží 1500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory a pórek očistíme, pokrájíme na menší kousky. Z pórku použijeme pouze bílou část.
  2. Máslo rozpálíme a pórek na něm necháme zesklovatět. Pórek nesmí ztmavnout!
  3. Přimícháme brambory, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Uvedeme k varu a vaříme 30 minut.
  4. Poté polévku rozmixujeme do hladka. Pro ještě lepší výsledek je možné polévku propasírovat přes síto.
  5. Polévku necháme dobře vychladit, poté smícháme se smetanou.
  6. Servírujeme zdobené šlehačkou a posypané sekanou pažitkou.
  7. Můžeme podávat studenou i horkou.