Vichyssoise
Ingredience
Brambory |
100 g |
Cibule |
40 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pažitka |
4 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
300 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vývar drůbeží |
1500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory a pórek očistíme, pokrájíme na menší kousky. Z pórku použijeme pouze bílou část.
- Máslo rozpálíme a pórek na něm necháme zesklovatět. Pórek nesmí ztmavnout!
- Přimícháme brambory, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Uvedeme k varu a vaříme 30 minut.
- Poté polévku rozmixujeme do hladka. Pro ještě lepší výsledek je možné polévku propasírovat přes síto.
- Polévku necháme dobře vychladit, poté smícháme se smetanou.
- Servírujeme zdobené šlehačkou a posypané sekanou pažitkou.
- Můžeme podávat studenou i horkou.