Studená polévka z řepy
Ingredience
Červená řepa |
500 g |
Cibule červená |
120 g |
Cukr třtinový |
30 g |
Jogurt bílý |
500 g |
Křen |
10 g |
Ocet vinný |
30 ml |
Pažitka |
10 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno červené |
80 ml |
Vývar zeleninový |
1000 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Řepu omyjeme, pokrájíme na větší kousky a dáme vařit do vroucí vody, osolíme a uvedeme k varu. Vaříme do změknutí cca 45 minut.
- Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Smícháme s cukrem a přiklopené necháme 10 minut dusit na pánvi.
- Poté přilijeme víno a ocet a vaříme do zhoustnutí omáčky.
- Omáčku z vína přilijeme k řepě, přidáme vývar, necháme povařit 10 minut a poté odstavíme z plotny.
- Rozmixujeme na kaši, osolíme a opepříme dle chuti.
- Polévku necháme dobře vystydnout.
- Jogurt smícháme se strouhaným křenem a sekanou pažitkou. Vzniklou směsí ozdobíme jednotlivé porce polévky.