Studená polévka z řepy

Ingredience


Červená řepa 500 g
Cibule červená 120 g
Cukr třtinový 30 g
Jogurt bílý 500 g
Křen 10 g
Ocet vinný 30 ml
Pažitka 10 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno červené 80 ml
Vývar zeleninový 1000 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Řepu omyjeme, pokrájíme na větší kousky a dáme vařit do vroucí vody, osolíme a uvedeme k varu. Vaříme do změknutí cca 45 minut.
  2. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Smícháme s cukrem a přiklopené necháme 10 minut dusit na pánvi.
  3. Poté přilijeme víno a ocet a vaříme do zhoustnutí omáčky.
  4. Omáčku z vína přilijeme k řepě, přidáme vývar, necháme povařit 10 minut a poté odstavíme z plotny.
  5. Rozmixujeme na kaši, osolíme a opepříme dle chuti.
  6. Polévku necháme dobře vystydnout.
  7. Jogurt smícháme se strouhaným křenem a sekanou pažitkou. Vzniklou směsí ozdobíme jednotlivé porce polévky.