Telecí játra se slaninou
Ingredience
Cibule |
250 g |
Játra telecí |
750 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
75 g |
Sůl |
25 g |
Tuk |
180 g |
Voda pitná |
1200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Telecí játra očistíme, omyjeme v tekoucí vodě a zbavíme blan. Protkneme je hranolky slaniny a opepříme je.
- Na polovině tuku dorůžova osmažíme cibuli nakrájenou na plátky a částečně ji zalijeme vodou.
- Do základu vložíme opepřená játra a pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Občas přeléváme vzniklou šťávou.
- Měkká játra vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z druhé poloviny tuku a z hladké mouky, zalijeme ji teplou vodou a rozmícháme. Podle potřeby přisolíme a nejméně 20 minut vaříme.
- Nakonec omáčku procedíme.
- Při podávání játra krájíme na plátky a přeléváme omáčkou.