Podkrkonošské házedlo přes bidlo

Ingredience


Brambory 350 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Klobása Dunajská 300 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 1.5 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3.3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory omyjeme a nahrubo nastrouháme. Uzenou klobásu pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek utřeme, oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi na másle ji osmažíme dozlatova.
  2. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce a vodu (přibližně 2-3 dl) a vymícháme hladké husté těsto na nočky.
  3. V pánvi rozpálíme sádlo, za stálého míchání nastrouhané brambory rychle osmažíme dozlatova. K bramborům přidáme klobásu, promícháme a prohřejeme.
  4. V hrnci přivedeme k varu 2,5-3 litry vody, dáme do ní lžičku soli a z těsta lžičkou vykrojené nočky naházíme do vařící vody.
  5. Vaříme je přibližně 3-5 minut. Když vyplavou, vyjmeme je a dáme na pánev s osmaženými bramborami a klobásou, promícháme, podle chuti dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
  6. Každou porci ozdobíme usmaženou cibulkou na másle a podáváme.