Podkrkonošské házedlo přes bidlo
Ingredience
Brambory |
350 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Klobása Dunajská |
300 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
1.5 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3.3 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Oloupané brambory omyjeme a nahrubo nastrouháme. Uzenou klobásu pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek utřeme, oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi na másle ji osmažíme dozlatova.
- Do mísy dáme hladkou mouku, vejce a vodu (přibližně 2-3 dl) a vymícháme hladké husté těsto na nočky.
- V pánvi rozpálíme sádlo, za stálého míchání nastrouhané brambory rychle osmažíme dozlatova. K bramborům přidáme klobásu, promícháme a prohřejeme.
- V hrnci přivedeme k varu 2,5-3 litry vody, dáme do ní lžičku soli a z těsta lžičkou vykrojené nočky naházíme do vařící vody.
- Vaříme je přibližně 3-5 minut. Když vyplavou, vyjmeme je a dáme na pánev s osmaženými bramborami a klobásou, promícháme, podle chuti dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
- Každou porci ozdobíme usmaženou cibulkou na másle a podáváme.