Podkrkonošský holeček
Ingredience
Brambory |
800 g |
Cibule |
3 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Mléko - podmáslí |
1 l |
Sádlo škvařené |
30 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřové škvarky |
70 g |
Voda pitná |
1.8 l |
Zelí kysané |
500 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín, uvaříme doměkka.
- Kysané zelí dáme do druhého hrnce, přidáme cukr, 2-3 dl vody, zelí podusíme, pak zelí slijeme ze zbytku vody. Uvařené brambory scedíme a smícháme je se zelím.
- Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném sádle osmažíme cibuli dorůžova, přidáme k ní škvarky, společně je osmažíme dozlatova.
- Cibuli, škvarky a sádlo, na kterém se smažila cibule, přimícháme do brambor se zelím, případně dosolíme a každou porci "holečku" podáváme se sklenicí podmáslí.