Kozákovské zahuštěné brambory

Ingredience


Brambory 800 g
Cibule 2 polévková lžíce
Kmín celý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Mléko - podmáslí 1 l
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Sůl 0.75 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory (pokud možno moučné brambory) pokrájíme na čtvrtky a uvaříme je doměkka v osolené vodě s kmínem. Vaříme do doby, až se rozpadávají. Potom je scedíme, ale nepatrně vody necháme v bramborách.
  2. Mezitím si oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a na rozpuštěném másle zpěníme. Posypeme moukou a usmažíme za stálého míchání tmavou jíšku - jen dáme pozor, abychom ji nepřipálili!
  3. Potom cibulku s jíškou zamícháme do brambor a krátce pod pokličkou podusíme.
  4. Zahuštěné brambory dochutíme solí a ke každé porci podáváme sklenici podmáslí.