Kozákovské zahuštěné brambory
Ingredience
Brambory |
800 g |
Cibule |
2 polévková lžíce |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko - podmáslí |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Sůl |
0.75 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 33 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory (pokud možno moučné brambory) pokrájíme na čtvrtky a uvaříme je doměkka v osolené vodě s kmínem. Vaříme do doby, až se rozpadávají. Potom je scedíme, ale nepatrně vody necháme v bramborách.
- Mezitím si oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a na rozpuštěném másle zpěníme. Posypeme moukou a usmažíme za stálého míchání tmavou jíšku - jen dáme pozor, abychom ji nepřipálili!
- Potom cibulku s jíškou zamícháme do brambor a krátce pod pokličkou podusíme.
- Zahuštěné brambory dochutíme solí a ke každé porci podáváme sklenici podmáslí.