Fusilli s čedarem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Hřebíček 1 ks
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 5 g
Skořice celá 5 g
Slanina vepřová 30 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Strouhanka 80 g
Sůl 5 g
Sýr Čedar 250 g
Sýr Parmezán 50 g
Těstoviny Fusilli 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Svaříme mléko a smetanu s bobkovým listem, hřebíčkem a skořicí, přivedeme k varu a odstavíme. Necháme 10 minut odpočinout a přecedíme. Nadrobno nakrájenou slaninu smažíme dokřupava. Rozpustíme na mírném ohni máslo, přidáme mouku, asi 1 minutu mícháme a odstavíme. Průběžně promícháváme, postupně přilijeme směs mléka a smetany a zahříváme, až omáčka zhoustne. Jakmile se začne vařit, zmírníme teplotu a povaříme ji ještě 2 minuty, odstavíme a přidáme polovinu čedaru, polovinu parmezánu, sůl a pepř.
  2. Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente, scedíme a vrátíme do hrnce. Přilijeme omáčku a zamícháme, urovnáme do hluboké zapékací mísy a posypeme směsí strouhanky, slaniny, zbylého parmezánu a čedaru. Zapékáme 15-20 minut dozlatova při 180 °C.