Fusilli s čedarem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Hřebíček |
1 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
5 g |
Skořice celá |
5 g |
Slanina vepřová |
30 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Strouhanka |
80 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Čedar |
250 g |
Sýr Parmezán |
50 g |
Těstoviny Fusilli |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Svaříme mléko a smetanu s bobkovým listem, hřebíčkem a skořicí, přivedeme k varu a odstavíme. Necháme 10 minut odpočinout a přecedíme. Nadrobno nakrájenou slaninu smažíme dokřupava. Rozpustíme na mírném ohni máslo, přidáme mouku, asi 1 minutu mícháme a odstavíme. Průběžně promícháváme, postupně přilijeme směs mléka a smetany a zahříváme, až omáčka zhoustne. Jakmile se začne vařit, zmírníme teplotu a povaříme ji ještě 2 minuty, odstavíme a přidáme polovinu čedaru, polovinu parmezánu, sůl a pepř.
- Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente, scedíme a vrátíme do hrnce. Přilijeme omáčku a zamícháme, urovnáme do hluboké zapékací mísy a posypeme směsí strouhanky, slaniny, zbylého parmezánu a čedaru. Zapékáme 15-20 minut dozlatova při 180 °C.