Rýžové koláčky s pikantní omáčkou

Ingredience


Olej rostlinný 400 ml
Rýže jasmínová 1 hrnek
Voda pitná 600 ml
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička sušená 6 ks
Cibulka jarní 2 ks
Cukr palmový 1 polévková lžíce
Datlová šťáva 2 polévková lžíce
Kokosové mléko 1 hrnek
Koriandr celý 4 ks
Krevetová pasta 1 kávová lžička
Omáčka rybí 1 polévková lžíce
Ořechy burské pražené 2 polévková lžíce
Pepř bílý 10 ks
Rajčata Cherry 115 g
Šalotka 2 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Vepřové maso mleté 115 g
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z chilli papriček odstraníme stonky a většinu semínek. Na cca 20 min je namočíme do teplé vody, poté osušíme a dáme do hmoždíře. Přidáme sůl a rozdrtíme na prášek. Vložíme nakrájenou šalotku, posekaný česnek, koriandrový kořen a pepř a vše společně rozdrtíme na hrubší prášek.
  2. Kokosové mléko vlijeme do hrnce a vaříme, dokud se nezačne srážet. Vmícháme rozdrcený kořeněný prášek a povaříme další 2-3 min. Poté vmícháme krevetovou pastu a vaříme ještě 1 min. Přidáme maso, důkladně promícháme a vaříme 5-10 min. Přisypeme nakrájená rajčátka, vmícháme rybí omáčku, palmový cukr a datlovou šťávu. Povaříme do zhoustnutí. Nakonec za stálého míchání přisypeme drcené burské oříšky, nadrobno nasekanou jarní cibulku, odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Rýži důkladně propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a zakryjeme hermetickou pokličkou. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme táhnout cca 15 min. Poklici sejmeme, rýži promícháme, vyklopíme na lehce vymaštěný plech a uhladíme. Vložíme do trouby a při nízké teplotě necháme schnout do druhého dne dotuha.
  4. Vysušenou rýži vyklopíme a rozlámeme na menší kousky. Koláčky poté postupně osmažíme na rozpáleném oleji cca 1 min. Po vyjmutí necháme okapat a podáváme s omáčkou.