Rýžové koláčky s pikantní omáčkou
Ingredience
Olej rostlinný |
400 ml |
Rýže jasmínová |
1 hrnek |
Voda pitná |
600 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička sušená |
6 ks |
Cibulka jarní |
2 ks |
Cukr palmový |
1 polévková lžíce |
Datlová šťáva |
2 polévková lžíce |
Kokosové mléko |
1 hrnek |
Koriandr celý |
4 ks |
Krevetová pasta |
1 kávová lžička |
Omáčka rybí |
1 polévková lžíce |
Ořechy burské pražené |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
10 ks |
Rajčata Cherry |
115 g |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vepřové maso mleté |
115 g |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z chilli papriček odstraníme stonky a většinu semínek. Na cca 20 min je namočíme do teplé vody, poté osušíme a dáme do hmoždíře. Přidáme sůl a rozdrtíme na prášek. Vložíme nakrájenou šalotku, posekaný česnek, koriandrový kořen a pepř a vše společně rozdrtíme na hrubší prášek.
- Kokosové mléko vlijeme do hrnce a vaříme, dokud se nezačne srážet. Vmícháme rozdrcený kořeněný prášek a povaříme další 2-3 min. Poté vmícháme krevetovou pastu a vaříme ještě 1 min. Přidáme maso, důkladně promícháme a vaříme 5-10 min. Přisypeme nakrájená rajčátka, vmícháme rybí omáčku, palmový cukr a datlovou šťávu. Povaříme do zhoustnutí. Nakonec za stálého míchání přisypeme drcené burské oříšky, nadrobno nasekanou jarní cibulku, odstavíme a necháme vychladnout.
- Rýži důkladně propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a zakryjeme hermetickou pokličkou. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme táhnout cca 15 min. Poklici sejmeme, rýži promícháme, vyklopíme na lehce vymaštěný plech a uhladíme. Vložíme do trouby a při nízké teplotě necháme schnout do druhého dne dotuha.
- Vysušenou rýži vyklopíme a rozlámeme na menší kousky. Koláčky poté postupně osmažíme na rozpáleném oleji cca 1 min. Po vyjmutí necháme okapat a podáváme s omáčkou.