Kynuté bramborové koláčky

Ingredience


Brambory vařené 200 g
Cukr krupice 1 špetka
Cukr moučkový 20 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hrubá 400 g
Povidla švestková 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Citronová kůra 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrubou mouku smícháme s uvařenými, prolisovanými bramborami, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Ve vlažném mléce se špetkou cukru rozdrobíme droždí a když kvásek vykyne, přilijeme k mouce. Přidáme 1 vejce, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.
  2. Na pracovní ploše těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Doprostřed každého čtverečku dáme 1 lžičku povidel a rohy spojíme. Koláčky urovnáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10-15 minut. Upečené koláčky poprášíme moučkovým cukrem.