Kynuté bramborové koláčky
Ingredience
Brambory vařené |
200 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Cukr moučkový |
20 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
400 g |
Povidla švestková |
200 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Citronová kůra |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hrubou mouku smícháme s uvařenými, prolisovanými bramborami, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Ve vlažném mléce se špetkou cukru rozdrobíme droždí a když kvásek vykyne, přilijeme k mouce. Přidáme 1 vejce, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.
- Na pracovní ploše těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Doprostřed každého čtverečku dáme 1 lžičku povidel a rohy spojíme. Koláčky urovnáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10-15 minut. Upečené koláčky poprášíme moučkovým cukrem.