Vepřové steaky po indicku

Ingredience


Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Sůl mořská 1 kávová lžička
Vepřové kotlety 4 ks
Česnek 3 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Citronová šťáva 1.5 polévková lžíce
Kardamom 2 kávová lžička
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Zázvor celý 1 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 1 dl
Jogurt bílý 1 dl
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Koriandr čerstvý 1 polévková lžíce
Mandle 1.5 polévková lžíce
Mouka kukuřičná 1 polévková lžíce
Oříšky piniové 1.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, potom ji pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek rozmačkáme. Oloupané mandle a piniové oříšky posekáme a opražíme je nasucho, čerstvý koriandr a kopr omyjeme a pokrájíme nadrobno. Zázvor omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme.
  2. Vepřové steaky z kotlety (bez kosti a tukových okrajů) omyjeme, osušíme, podle chuti osolíme mořskou solí a naložíme do marinády.
  3. Marináda: do mísy dáme olivový olej, rozdrcený česnek, mletý kardamom, muškátový oříšek, nastrouhaný zázvor, chilli papričku a citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme a steaky do ní naložíme na 1 hodinu.
  4. V pánvi (nejlépe ve woku) si rozpálíme olej a steaky orestujeme dozlatova, restujeme je přibližně 3-4 minuty z každé strany. Orestované maso vyjmeme, do výpeku nalijeme horký hovězí vývar a promícháme tak, aby se nám připečený výpek rozpustil. Odstavíme z plotny a do rozpuštěného výpeku přimícháme jogurt, ve kterém jsme rozmíchali kukuřičnou mouku s bylinkami - kopr s koriandrem. Nakonec přimícháme oříšky a mandle.
  5. Steaky na indický způsob podáváme s jogurtovou šťávou a přílohou podle chuti.