Vepřové steaky po indicku
Ingredience
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Vepřové kotlety |
4 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Citronová šťáva |
1.5 polévková lžíce |
Kardamom |
2 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Zázvor celý |
1 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
1 dl |
Jogurt bílý |
1 dl |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Mandle |
1.5 polévková lžíce |
Mouka kukuřičná |
1 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
1.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 13 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, potom ji pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek rozmačkáme. Oloupané mandle a piniové oříšky posekáme a opražíme je nasucho, čerstvý koriandr a kopr omyjeme a pokrájíme nadrobno. Zázvor omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme.
- Vepřové steaky z kotlety (bez kosti a tukových okrajů) omyjeme, osušíme, podle chuti osolíme mořskou solí a naložíme do marinády.
- Marináda: do mísy dáme olivový olej, rozdrcený česnek, mletý kardamom, muškátový oříšek, nastrouhaný zázvor, chilli papričku a citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme a steaky do ní naložíme na 1 hodinu.
- V pánvi (nejlépe ve woku) si rozpálíme olej a steaky orestujeme dozlatova, restujeme je přibližně 3-4 minuty z každé strany. Orestované maso vyjmeme, do výpeku nalijeme horký hovězí vývar a promícháme tak, aby se nám připečený výpek rozpustil. Odstavíme z plotny a do rozpuštěného výpeku přimícháme jogurt, ve kterém jsme rozmíchali kukuřičnou mouku s bylinkami - kopr s koriandrem. Nakonec přimícháme oříšky a mandle.
- Steaky na indický způsob podáváme s jogurtovou šťávou a přílohou podle chuti.