Medová pečínka
Ingredience
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřová krkovička |
1 kg |
Med včelí |
1.5 dl |
Olej olivový |
1 dl |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
1 dl |
Grapefruity |
0.25 ks |
Likér Grand Marnier |
3 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 kávová lžička |
Mandle |
3 polévková lžíce |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Ocet vinný |
0.5 polévková lžíce |
Pomeranče |
0.25 ks |
Víno bílé |
1 polévková lžíce |
Vývar drůbeží |
1 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vepřovou krkovičku omyjeme a osušíme a osolíme.
- Připravíme si marinádu: do misky dáme 1.5 dl medu, 1 dl olivového oleje, 1 dl pomerančové šťávy a 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry. Dobře promíchanou marinádou maso potřeme a necháme ho marinovat asi 1.5 hodiny. Maso pak položíme na pekáč a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C asi 15 minut. Když maso začne mít zlatohnědou barvu, potíráme ho zbytkem marinády, a to během pečení několikrát, maso dopékáme při 170°C přibližně dalších 10 minut. Když do masa píchneme vidličkou a vytéká téměř čistá šťáva - maso je upečené. Troubu vypneme, ale maso v ní necháme ještě 15 minut.
- Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku: do mísy nalijeme 0.5 dl drůbežího vývaru, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci bílého vína, 2 lžíce medu, 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier), drobně pokrájené 3 dílky pomeranče, 2 pokrájené dílky dužiny grapefruitu, 3 lžíce posekaných oloupaných mandlí, 2 lžičky maizeny. Všechny ingredience krátce povaříme (3-5 minut), naposled přidáváme dužinu pomeranče s grapefruitem a mandle.
- Medovou pečínku podáváme s omáčkou k přílohám podle chuti.