Medová pečínka

Ingredience


Sůl 1 kávová lžička
Vepřová krkovička 1 kg
Med včelí 1.5 dl
Olej olivový 1 dl
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 1 dl
Grapefruity 0.25 ks
Likér Grand Marnier 3 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 2 kávová lžička
Mandle 3 polévková lžíce
Med včelí 2 polévková lžíce
Ocet vinný 0.5 polévková lžíce
Pomeranče 0.25 ks
Víno bílé 1 polévková lžíce
Vývar drůbeží 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou krkovičku omyjeme a osušíme a osolíme.
  2. Připravíme si marinádu: do misky dáme 1.5 dl medu, 1 dl olivového oleje, 1 dl pomerančové šťávy a 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry. Dobře promíchanou marinádou maso potřeme a necháme ho marinovat asi 1.5 hodiny. Maso pak položíme na pekáč a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C asi 15 minut. Když maso začne mít zlatohnědou barvu, potíráme ho zbytkem marinády, a to během pečení několikrát, maso dopékáme při 170°C přibližně dalších 10 minut. Když do masa píchneme vidličkou a vytéká téměř čistá šťáva - maso je upečené. Troubu vypneme, ale maso v ní necháme ještě 15 minut.
  3. Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku: do mísy nalijeme 0.5 dl drůbežího vývaru, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci bílého vína, 2 lžíce medu, 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier), drobně pokrájené 3 dílky pomeranče, 2 pokrájené dílky dužiny grapefruitu, 3 lžíce posekaných oloupaných mandlí, 2 lžičky maizeny. Všechny ingredience krátce povaříme (3-5 minut), naposled přidáváme dužinu pomeranče s grapefruitem a mandle.
  4. Medovou pečínku podáváme s omáčkou k přílohám podle chuti.