Zeleninová polévka s pivem
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Celer bulvový |
110 g |
Mrkev kořen |
110 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
500 ml |
Pórek |
80 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Žampiony čerstvé |
100 g |
Zelí hlávkové bílé |
80 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Sýr Eidam cihla 30% |
60 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky, cibuli na kostičky, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme, rohlíky nakrájíme na příčné plátky, petrželovou nať jemně nasekáme.
- V hrnci se silným dnem rozpustíme anglickou slaninu, přimícháme cibuli, necháme zpěnit a vsypeme zeleninu i se žampiony, promícháme, osolíme, opepříme. Zalijeme vodou a vaříme, až zelenina změkne. Poté vlijeme pivo a ještě provaříme.
- Mezitím připravíme krutony z plátků rohlíků. Každý plátek natřeme máslem, posypeme sýrem a rychle zapečeme v troubě.
- Polévku podáváme s petrželovou natí a zapečenými plátky rohlíků.