Gratinované houbové rizoto s vejci

Ingredience


Houby čerstvé 300 g
Máslo čerstvé 80 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 250 g
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 200 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Propláchnutou rýži vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat.
  2. Očištěné, nadrobno nakrájené houby osmahneme na polovině másla, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Zalijeme smetanou, necháme přejít varem a vmícháme do uvařené rýže spolu s polovinou nastrouhaného sýra. Směs opepříme a vložíme do zapékací mísy vymazané máslem. Povrch uhladíme, vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme vejce. Bílky osolíme, vše posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a poklademe vločkami másla.
  3. Pokrm gratinujeme v silně vyhřáté troubě, až bílky ztuhnou a sýr se roztaví.