Gratinované houbové rizoto s vejci
Ingredience
Houby čerstvé |
300 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
250 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
200 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Propláchnutou rýži vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat.
- Očištěné, nadrobno nakrájené houby osmahneme na polovině másla, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Zalijeme smetanou, necháme přejít varem a vmícháme do uvařené rýže spolu s polovinou nastrouhaného sýra. Směs opepříme a vložíme do zapékací mísy vymazané máslem. Povrch uhladíme, vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme vejce. Bílky osolíme, vše posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a poklademe vločkami másla.
- Pokrm gratinujeme v silně vyhřáté troubě, až bílky ztuhnou a sýr se roztaví.