Jablkový závin s mandlemi a rozinkami
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Ocet jablečný |
0.2 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
20 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
0.125 l |
Cukr moučkový |
60 g |
Jablka |
750 g |
Mandle |
20 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Rozinky tmavé |
30 g |
Rum |
0.5 kávová lžička |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
100 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
- Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem.
- Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.