Jablkový závin s mandlemi a rozinkami

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Ocet jablečný 0.2 kávová lžička
Sádlo škvařené 20 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 0.125 l
Cukr moučkový 60 g
Jablka 750 g
Mandle 20 g
Máslo čerstvé 30 g
Rozinky tmavé 30 g
Rum 0.5 kávová lžička
Skořice mletá 1 kávová lžička
Strouhanka 100 g
Máslo čerstvé 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
  2. Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem.
  3. Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.