Bramboračka z Beskyd
Ingredience
Brambory |
500 g |
Celer bulvový |
100 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
120 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Polévkové koření Maggi |
1 kávová lžička |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory, mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme a omyjeme. Brambory pokrájíme na menší kostky. Mrkev s petrželí nakrájíme na tenká kolečka, celer na nudličky. Omyjeme libeček, celerovou a petrželovou nať a natě drobně rozkrájíme. Cibuli krájíme nadrobno. Očištěný česnek utřeme. Čerstvé hříbky a lišky očistíme a pokrájíme na plátky, maličké plodnice lišek necháme vcelku. Omyté rajče rozpůlíme.
- V hrnci rozpálíme máslo s olejem, na kterém zpěníme cibuli. Pak k ní přimícháme kořenovou zeleninu s celerovou natí a libečkem. Vše promícháme a přibližně 1 minutu smažíme. Poté zeleninu poprášíme polohrubou moukou, promícháme a smažíme zas asi 30 sekund a zalijeme horkou vodou, přidáme brambory, houby, rajče, kmín, sůl, pepř, majoránku a pomalu vaříme přibližně 20 - 25 minut. Ke konci vaření přimícháme česnek.
- Když je zelenina měkká, dochutíme polévku lžičkou Maggi, přimícháme petrželovou nať a podáváme.