Bramborový kynutý závin s ořechy

Ingredience


Brambory 120 g
Citrony 0.5 ks
Cukr krupice 30 g
Cukr moučkový 60 g
Droždí 10 g
Jablka 500 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 0.0625 l
Mouka pšeničná hrubá 180 g
Ořechy vlašské 30 g
Rozinky tmavé 30 g
Rum 1 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Strouhanka 50 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, uvaříme a prolisujeme. Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek, necháme vykynout. Brambory přelijeme rozehřátým máslem, přidáme mouku, lžíci cukru, sůl, kvásek, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
  2. Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou, nakrájenými jablky, moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, zbytkem citronové kůry, rozinkami a nasekanými ořechy. Pokapeme rumem, přemístíme na máslem potřený plech a necháme ještě chvíli kynout. Poté povrch závinu potřeme máslem a upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.