Mozečkové krokety smažené (minutka)

Ingredience


Cibule 75 g
Máslo čerstvé 75 g
Mléko polotučné 75 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Muškátový květ 1 g
Olej rostlinný 150 ml
Pepř černý mletý 1 g
Strouhanka 35 g
Sůl 25 g
Telecí mozek 750 g
Vejce slepičí 60 g
Žemle tuková 75 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí mozek vložíme do teplé vody, odblaníme jej, zbavíme žilek a opláchneme. Potom jej drobně rozsekáme.
  2. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na polovině másla. Přidáme rozsekaný mozek, osolíme, opepříme a za stálého míchání vydusíme dosucha.
  3. Ze zbylého másla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem a rozšleháme. Za stálého míchání uvaříme hustý bešamel.
  4. Do bešamelu přidáme mozek, žemli, kterou jsme namočili ve vodě a rozmačkali, květ, sůl a promícháme. Potom vmícháme strouhanku a vejce a necháme směs prochladnout.
  5. Ze směsi tvarujeme malé válečky-krokety-2ks na porci. Obalíme je v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance.
  6. Krokety v horkém oleji zvolna smažíme dozlatova.
  7. Ihned podáváme.