Mozečkové krokety smažené (minutka)
Ingredience
Cibule |
75 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
75 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Muškátový květ |
1 g |
Olej rostlinný |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Strouhanka |
35 g |
Sůl |
25 g |
Telecí mozek |
750 g |
Vejce slepičí |
60 g |
Žemle tuková |
75 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Telecí mozek vložíme do teplé vody, odblaníme jej, zbavíme žilek a opláchneme. Potom jej drobně rozsekáme.
- Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na polovině másla. Přidáme rozsekaný mozek, osolíme, opepříme a za stálého míchání vydusíme dosucha.
- Ze zbylého másla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem a rozšleháme. Za stálého míchání uvaříme hustý bešamel.
- Do bešamelu přidáme mozek, žemli, kterou jsme namočili ve vodě a rozmačkali, květ, sůl a promícháme. Potom vmícháme strouhanku a vejce a necháme směs prochladnout.
- Ze směsi tvarujeme malé válečky-krokety-2ks na porci. Obalíme je v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance.
- Krokety v horkém oleji zvolna smažíme dozlatova.
- Ihned podáváme.