Koláč s chřestem a šunkou
Ingredience
Chřest bílý |
250 g |
Chřest zelený |
250 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Kerblík |
1 kávová lžička |
Listové těsto |
300 g |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Omáčka bešamelová |
500 g |
Pepř bílý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Šunka dušená |
100 g |
Sýr na pizzu strouhaný 44% |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Chřest oloupeme, umyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky a vaříme v osolené vodě s máslem a lžičkou cukru asi 10 - 15 minut. Do hotové bešamelové omáčky vmícháme šunku, nakrájenou na nudličky, žloutky, nastrouhaný sýr a lístky kerblíku.
- Omáčku osolíme. Z listového těsta vyválíme tenký plát a vložíme ho do vodou navlhčené rozevírací formy. Přesahující kraje těsta odkrojíme a na těsto naneseme bešamelovou omáčku. Na omáčku rozložíme kousky chřestu a lehce je zatlačíme. Koláč pečeme v troubě, předehřáté na 220°C asi 30 minut. Koláč podáváme teplý.