Valašská drščkovica

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Cibule 2 ks
Dršťky syrové 500 g
Majoránka 1 polévková lžíce
Masox 10 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika mletá pálivá 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 3.5 l
Žemle tuková 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dršťky si dobře omyjeme a dáme do většího hrnce s 1.5 litru vody vařit. Po 5 minutách vaření dršťky scedíme, vodu vylijeme a maso znovu promyjeme pod tekoucí vodou. Dáme je znovu do hrnce, zalijeme čistou vodou (2 litry) a dáme znovu vařit. Přidáme k nim oloupanou celou cibuli, očištěnou celou mrkev, nové koření, celý černý pepř, sůl a pomalu vaříme minimálně 1 hodinu, až dršťky budou měkké. Pak je z vývaru vyjmeme a když zchladnou, tak je nakrájíme na nudličky.
  2. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpáleném sádle ji zpěníme. Když se začne smažit a chytat zlatou barvu, přimícháme k ní mouku s paprikou (sladkou i pálivou), důkladně promícháme a krátce osmažíme. Musíme si dát pozor, aby se nám paprika nepřipálila. Pak hned na ni přiléváme opatrně vývar (1.5 l) z dršťky a stále mícháme, až do doby, kdy se začne polévka pomalu vařit a mouka se rozplyne. Přimícháme masox, majoránku, prolisovaný česnek, pokrájené dršťky a vaříme dalších 10 - 15 minut.
  3. Podáváme s pečivem jako hlavní nebo přesnídávkové jídlo.