Valašská drščkovica
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Dršťky syrové |
500 g |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Masox |
10 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
5 ks |
Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.5 l |
Žemle tuková |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dršťky si dobře omyjeme a dáme do většího hrnce s 1.5 litru vody vařit. Po 5 minutách vaření dršťky scedíme, vodu vylijeme a maso znovu promyjeme pod tekoucí vodou. Dáme je znovu do hrnce, zalijeme čistou vodou (2 litry) a dáme znovu vařit. Přidáme k nim oloupanou celou cibuli, očištěnou celou mrkev, nové koření, celý černý pepř, sůl a pomalu vaříme minimálně 1 hodinu, až dršťky budou měkké. Pak je z vývaru vyjmeme a když zchladnou, tak je nakrájíme na nudličky.
- Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpáleném sádle ji zpěníme. Když se začne smažit a chytat zlatou barvu, přimícháme k ní mouku s paprikou (sladkou i pálivou), důkladně promícháme a krátce osmažíme. Musíme si dát pozor, aby se nám paprika nepřipálila. Pak hned na ni přiléváme opatrně vývar (1.5 l) z dršťky a stále mícháme, až do doby, kdy se začne polévka pomalu vařit a mouka se rozplyne. Přimícháme masox, majoránku, prolisovaný česnek, pokrájené dršťky a vaříme dalších 10 - 15 minut.
- Podáváme s pečivem jako hlavní nebo přesnídávkové jídlo.