Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou
Ingredience
Celer bulvový |
0.5 ks |
Česnekové máslo |
30 g |
Cibule |
2 ks |
Hrášek |
80 g |
Kuřecí drůbky |
500 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý celý |
5 ks |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka.
- 2 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny.
- Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut.
- Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky).
- Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme.
- Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku.
- Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme.