Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou

Ingredience


Celer bulvový 0.5 ks
Česnekové máslo 30 g
Cibule 2 ks
Hrášek 80 g
Kuřecí drůbky 500 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev kořen 2 ks
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 2 ks
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zázvor mletý 1 špetka
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka.
  2. 2 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny.
  3. Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut.
  4. Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky).
  5. Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme.
  6. Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku.
  7. Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme.