Závin s ořechovou nádivkou
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
35 g |
Droždí |
15 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.125 l |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Citrony |
0.5 ks |
Cukr moučkový |
120 g |
Hřebíček |
1 ks |
Ořechy vlašské |
210 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Voda pitná |
0.166666 l |
Máslo čerstvé |
10 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutek, vejce, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vše třeme cca 15 minut. Přidáme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru a mouky. Přilijeme vlažnou smetanu, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout na teplém místě.
- Mezitím připravíme náplň. Svaříme vodu s cukrem, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, skořici, vanilku, utlučený hřebíček, strouhané ořechy a za stálého míchání necháme ztuhnout.
- Těsto rozválíme na tenký obdélník, potřeme ořechovou nádivkou, zatočíme do závinu, přemístíme na vymaštěný plech a necháme znovu vykynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.