Závin s ořechovou nádivkou

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 35 g
Droždí 15 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 0.125 l
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Citrony 0.5 ks
Cukr moučkový 120 g
Hřebíček 1 ks
Ořechy vlašské 210 g
Skořice mletá 1 špetka
Vanilka mletá 1 špetka
Voda pitná 0.166666 l
Máslo čerstvé 10 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutek, vejce, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vše třeme cca 15 minut. Přidáme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru a mouky. Přilijeme vlažnou smetanu, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout na teplém místě.
  2. Mezitím připravíme náplň. Svaříme vodu s cukrem, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, skořici, vanilku, utlučený hřebíček, strouhané ořechy a za stálého míchání necháme ztuhnout.
  3. Těsto rozválíme na tenký obdélník, potřeme ořechovou nádivkou, zatočíme do závinu, přemístíme na vymaštěný plech a necháme znovu vykynout.
  4. Potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.