Máslový závin s jablky
Ingredience
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Cukr moučkový |
30 g |
Jablka |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
50 ml |
Voda pitná |
50 ml |
Cukr vanilka |
20 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 100 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Z hladké mouky a másla vymícháme máslový bochníček a odložíme do chladu. Poté připravíme druhé těsto. Mouku vsypeme na vál, přidáme špetku soli, uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, bílé víno a vlažnou vodu a vypracujeme lehké těsto. Rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme na menší čtverec. Máslový bochníček rozválíme na stejně velký čtverec. Položíme jej na jednu část těsta a zakryjeme druhou částí. Na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a těsto složíme po délce na čtyřikrát. Zabalíme do suché utěrky, poté do vlhké utěrky a v chladu necháme cca 30 minut tuhnout.
- Vychladlé těsto znovu rozválíme, složíme a opět uložíme na 30 minut do chladu. Takto postup zopakujeme ještě jednou, počtvrté těsto vyválíme na tenký obdélník, položíme na vodou opláchnutý plech a do středu poklademe na tenké plátky nakrájená, krátce podušená jablka. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, konce přeložíme přes sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě upečeme dozlatova.
- Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.