Květáková polévka se žloutky a smetanou
Ingredience
Hovězí vývar základní |
1.5 l |
Květák |
500 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Smetana 12% (konzumní) |
0.5 l |
Sůl |
8 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Květák opereme, rozdělíme na malinké růžičky, košťál nastrouháme. Zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou vmícháme do odstavené polévky. Polévku potom osolíme a znovu povaříme na mírném ohni, dokud nezhoustne. Do polévkové mísy nalijeme smetanu, ve které rozkvedláme žloutky a vše zalijeme vroucím květákovým vývarem. Zamícháme a ihned podáváme.